Nieuws over de toekomst van het pensioenfonds
Per 1 januari 2025 houdt Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland (hierna SPWKN) op te bestaan. De huidige pensioenregeling en jouw opgebouwde pensioen worden overdragen aan Het Nederlands Pensioenfonds (HNPF). De regeling wordt bij HNPF ondergebracht in een besloten kring met de naam Pensioenkring Wolters Kluwer Nederland. Voor jouzelf verandert er weinig. De pensioenregeling blijft hetzelfde, de premie blijft gelijk, alleen HNPF zal voortaan de administratie, communicatie en het vermogensbeheer verzorgen. Op deze pagina vind je informatie over het opheffen van het fonds (liquidatie) en het overdragen van de pensioenregeling (collectieve waardeoverdracht).
Nieuwsbrieven
Ieder kwartaal verschijnt er een nieuwsbrief, waarmee we je zullen informeren over de stand van zaken. Wil je deze nieuwsbrief standaard in jouw mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor het pensioenportaal. De nieuwsbrief is beschikbaar in Nederlands en Engels en wordt ook hier geplaatst zodra deze is uitgebracht.
Nieuwsbrief Pensioenfonds SPWKN Q2_NL
Nieuwsbrief Pensioenfonds SPWKN Q2_ENG
Nieuwsbrief Pensioenfonds SPWKN Q1_NL
Nieuwsbrief Pensioenfonds SPWKN Q1_ENG
Presentatie gehouden op de bijeenkomsten
Heb je de presentatie gehouden door Francis van Henegouwen (HNPF) en Krista Nauta (SPWKN) op de bijeenkomsten in juni 2024 gemist? Bekijk dan alsnog de video: Presentatie deelnemersbijeenkomst Francis Krista.
Wil je alleen de presentatie bekijken? Dat kan: Deelnemersbijeenkomst SPWKN_Q2_2024.
Veel gestelde vragen
Heb je vragen dan kun je altijd contact met ons opnemen. Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier:
Achtergrond overgang:
- Waarom houdt het pensioenfonds (SPWKN) op te bestaan?
Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland is een relatief klein fonds. Al vele jaren beoordeelt het bestuur iedere keer opnieuw of het voortbestaan als zelfstandig fonds in het belang is van de deelnemers. De overgang op het nieuwe pensioenstelsel heeft grote gevolgen voor de manier waarop wij het pensioen uitvoeren. Dit vraagt grote investeringen en andere kennis, kunde en vaardigheden van medewerkers. Er zijn andere pensioenfondsen die dit beter en efficiënter kunnen dan wij. Het bestuur heeft daarom besloten het pensioenfonds op te heffen. De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel vindt dan bij de nieuwe pensioenuitvoerder Het Nederlands Pensioenfonds (HNPF) plaats.
- Hoe hoog zijn de kosten per deelnemer nu?
De kosten per deelnemer zijn in de afgelopen jaren al behoorlijk opgelopen. Van € 233 per deelnemer in 2020 naar € 338 per deelnemer in 2023. Bij zelfstandig voortbestaan zouden deze kosten verder toenemen. Hoewel de impact van de kosten per deelnemer op de hoogte van pensioen niet direct heel groot is, is dit op de langere termijn wel van invloed. Iedere euro die opgaat aan kosten kan niet worden uitgekeerd als pensioen.
- Zijn de investeringen van SPWKN in IT-systemen dan vergeefs geweest?
Nee, zeker niet. Ieder pensioenfonds moet investeren in IT-systemen om te kunnen blijven voldoen aan de steeds strengere vereisten. Bijvoorbeeld rondom veiligheid (cyber), maar ook datakwaliteit. Doordat SPWKN deze investeringen tijdig heeft gedaan, bevordert dit ook een zorgvuldige overgang naar HNPF.
Gevolgen van de overgang:
- Wie wordt de nieuwe pensioenuitvoerder?
De nieuwe pensioenuitvoerder is een Algemeen Pensioenfonds (APF). Een APF is een stichting zonder winstoogmerk die voor meerdere werkgevers de pensioenregeling uitvoert. In het eerste kwartaal van 2024 is de keuze gemaakt op basis van een uitgebreide offerte-uitvraag. De definitieve keuze is gemaakt voor Het Nederlandse Pensioenfonds (HNPF). HNPF is net als SPWKN een onafhankelijke stichting. Zij nemen de pensioenregeling één op één over en hebben dezelfde visie en kernwaarden bij de bediening van onze deelnemers.
- Heeft de overdracht invloed op de hoogte van mijn pensioen? Zijn er grote verschillen in de reglementen van het oude en nieuwe pensioenfonds?
Nee, je pensioen blijft ongewijzigd. Ontvang je pensioen? Dan ontvang je vanaf 1 januari 2025 iedere maand je pensioenuitkering zoals je nu ook gewend bent. Het bedrag komt alleen van HNPF. Bouw je nog pensioen op? Dan gebeurt dit vanaf 1 januari 2025 bij HNPF. De werkgever (Wolters Kluwer) betaalt jouw premie vanaf dat moment aan HNPF die hiervoor aan jou pensioenopbouw toekent. Ben je ex-werknemer en heb je nog opgebouwde pensioenaanspraken bij SPWKN? Dan gaat jouw opgebouwde aanspraak één op één over naar HNPF.
- Hoeveel kan het pensioen maximaal verlaagd worden?
De opgebouwde en ingegane pensioenen worden als gevolg van de overgang naar HNPF niet verlaagd.
- Moet ik zelf iets doen?
Nee. De overdracht van jouw pensioen regelen wij. Hier merk je niets van. Zodra de overdracht is afgerond, ontvang je hiervan een bevestiging. Vanaf dat moment kun je voor vragen contact opnemen met HNPF.
- Wat zijn de gevolgen voor het pensioenportaal?
Voor de deelnemer blijft het huidige portaal beschikbaar tot 1 april 2025 met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord. Heb je nog geen inloggegevens? Vraag deze dan aan bij de collega’s van de pensioenadministratie via pensioenfonds@pensioen-wk.nl. Je ontvangt de inloggegevens en een instructie om je te registreren. Per 1 april 2025 is er een nieuw portaal beschikbaar via de website van HNPF (kringpagina van pensioenkring Wolters Kluwer Nederland). Inloggen doe je vanaf dat moment met je DigID.
- Wie bepaalt in de toekomst de pensioenregeling?
Net als nu zijn dit de sociale partners (Wolters Kluwer en vertegenwoordigers van de werknemers vanuit de Centrale Ondernemingsraad). Dit verandert niet.
- Blijft de ingangsdatum van het aanvullende pensioen op 68-jarige leeftijd staan, terwijl de pensioengerechtigde leeftijd 67 is?
Ja, de pensioenregeling gaat één op één over. Dat de leeftijd voor aanvullend pensioen op 68-jarige leeftijd staat, is het gevolg van fiscale wetgeving. De AOW-leeftijd (momenteel 67 jaar) wordt onafhankelijk van deze leeftijd bepaald. Dat is nu zo en blijft ook zo. Je kan het pensioen wel, net als nu, in laten gaan tegelijk met de maand waarin je AOW-uitkering ingaat. Eerder mag ook.
- Hoe gaat dat als ik als gerechtigde een pensioenadvies wil? Tot nu toe kon je daarbij in Deventer terecht voor een persoonlijk advies.
HNPF staat net als SPWKN voor persoonlijk contact met de deelnemers. Dat geldt ook voor de ondersteuning bij keuzes die bijvoorbeeld rondom de pensioeningang gemaakt kunnen worden. Persoonlijke gesprekken vinden vooral digitaal plaats. Dat gebeurt nu ook al steeds meer. De zogenoemde Pensioen In Zicht dagen (PIZ-dagen) kunnen ook door HNPF georganiseerd worden.
- Ik wil per 1 januari 2025 met pensioen; moet ik dit bij SPWKN aanvragen of bij HNPF?
Je aanvraag kan je gewoon bij SPWKN doen. De aanvraag wordt tijdig verwerkt en overgedragen aan HNPF. Per 15 januari 2025 ontvang je de eerste pensioenuitkering dan van HNPF. Tot 1 januari 2025 kan je dus met alle vragen en mutaties bij SPWKN terecht. Vanaf 1 januari 2025 neem je contact op met HNPF. Vanaf dat moment worden alle aanvragen en mutaties door hen verwerkt.
- Wie bepaalt straks de beleggingen?
Het beleggingsbeleid gaat één op één over. Door HNPF kan uitsluitend met goedkeuring van het belanghebbendenorgaan van de pensioenkring Wolters Kluwer Nederland wijzigingen worden aangebracht ten aanzien van het beleggingsbeleid. Het beleggingsbeleid moet altijd (net als nu) blijven aansluiten op de voorkeuren en kenmerken van de deelnemerspopulatie en voldoen aan de wettelijk vereisten. Grote wijzigingen in het beleid zijn daarom sowieso niet mogelijk.
- Wordt het rendement van SPWKN beter bij HNPF?
Het beleggingsbeleid en de huidige beleggingen van SPWKN worden door HNPF één op één overgenomen. Het verwachte rendement wijzigt daarom ook niet.
- Worden de pensioenresultaten inzichtelijk gemaakt?
Net als nu wordt jaarlijks een overzicht verstrekt van de opgebouwde pensioenaanspraken en de eventuele verhoging (indexatie).
- Zijn er fiscale gevolgen verbonden aan de overgang naar HNPF?
Nee, er zijn geen fiscale gevolgen.
Overgangsproces
- Krijg je zelf ook inzicht in de opgebouwde rechten / financiële positie voordat er wordt overgedragen?
Bij de overgang naar HNPF stuurt SPWKN een stopbrief met de hoogte van de pensioenen die zijn overgedragen. Deze brief wordt in het eerste kwartaal van 2025 verstuurd. HNPF stuurt enkele weken daarna een welkomstbrief waarin de pensioenen zijn vermeld die zij in de administratie hebben staan. Deze pensioenen zijn één op één gelijk en dit kan daarmee ook gecontroleerd worden.
- Wat gaat er precies gebeuren met het vermogen van het pensioenfonds bij opheffing? Hoe ziet het ‘belanghebbendenorgaan’ toe op het verdelen van het vermogen over alle deelnemers? Welke verdeelsleutels worden daarbij gehanteerd en waarom?
De huidige regeling en het vermogen gaan per 1 januari 2025 één op één over naar HNPF. Daarbij verandert er dus niets. Van het verdelen van vermogen over individuele deelnemers is geen sprake. Dat vindt pas later plaats, namelijk op het moment dat wordt overgegaan op de nieuwe pensioenregeling (de Flexibele Premieregeling (FPR)). Dit is op zijn vroegst per 1 januari 2027. Hoe dit precies gaat plaatsvinden, is nu nog niet duidelijk. Hierover zijn sociale partners (Wolters Kluwer en de Centrale Ondernemingsraad) in gesprek en vervolgens moet het bestuur van HNPF hierover besluiten. Wel heeft het bestuur van SPWKN contractuele afspraken gemaakt met het bestuur van HNPF over de uitgangspunten voor een eerlijke verdeling van het vermogen bij invaren. Het belanghebbendenorgaan ziet toe op naleving van deze afspraken en moet instemmen met de verdeling van het vermogen.
- Is het proces van goedkeuring (VO/RvT) al voltooid? Gaat de overgang desondanks door?
Ons verantwoordingsorgaan (VO) en onze Raad van Toezicht (RvT) zijn gedurende het proces al betrokken. Medio juli 2024 geven zijn naar verwachting hun formele instemming respectievelijk goedkeuring. De waardeoverdracht is dan alleen nog onder voorbehoud van een verklaring van geen bezwaar door De Nederlandsche Bank (DNB). De goedkeuring van DNB wordt uiterlijk in november 2024 verwacht.
- Wat als iemand het niet eens is met de overgang. Zijn er rechtsmiddelen voor de deelnemers?
Na de overgang houdt SPWKN op te bestaan. SPWKN is verplicht alle opgebouwde aanspraken veilig over te dragen en daarbij de belangen van alle deelnemers te borgen. Dit wordt gecontroleerd door zowel ons VO, de RvT als de externe toezichthouder DNB. Individueel bezwaar maken tegen de overdracht is niet mogelijk.
- Als het pensioen overgaat naar een andere partij, dan zou je net zo goed kunnen kiezen voor overdracht naar het fonds waar je momenteel in opbouwt, bij je huidige werkgever. Kan dat?
Je hebt altijd de mogelijkheid om individueel waardeoverdracht aan te vragen als je momenteel pensioen opbouwt bij een nieuwe werkgever. Aan deze waardeoverdracht zijn echter andere regels verbonden dan aan de collectieve waardeoverdracht van SPWKN naar HNPF. Bij individuele waardeoverdracht wordt de buffer (dekkingsgraad boven de 100%) niet mee over gedragen. De dekkingsgraad en de pensioenregeling van de nieuwe pensioenuitvoerder worden van toepassing. Het is verstandig je door een financieel adviseur te laten adviseren of dit in de individuele situatie verstandig is.
Over de nieuwe uitvoerder HNPF
- Wat is de rechtsstatus van HNPF?
HNPF is net, net als SPWKN, een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk.
- Hoe lang bestaat HNPF?
HNPF bestaat sinds 2016.
- Waarom wil HNPF SPWKN erbij hebben?
HNPF is een algemeen pensioenfonds. Dat is een pensioenfonds voor pensioenfondsen. Pensioenfondsen die er mee stoppen, kunnen de rechten en plichten overdragen aan een algemeen pensioenfonds. HNPF bestaat sinds 2016 en wil een solide pensioenuitvoerder zijn en blijven, nu en in de verre toekomst. Om dit te borgen en de kosten zo laag mogelijk te houden, is voldoende schaal nodig. SPWKN draagt bij aan verdere vergroting van de schaal. Ook past SPWKN goed bij de overige klanten die HNPF al heeft.
- Hoe zit het het meeliften door en op andere kringen? Wat is het schaalvoordeel voor de deelnemers van SPWKN?
Per 1 januari 2025 krijgt Wolters Kluwer Nederland een eigen pensioenkring. Door de omvang van HNPF met meerdere aangesloten pensioenfondsen is het collectief groter en kunnen daardoor betere afspraken worden gemaakt met externe partijen ten aanzien van de kosten. Ook kunnen investeringskosten (bijvoorbeeld in aanpassing van IT-systemen) en governancekosten worden gedeeld.
- Wat zijn concreet de voordelen? ? Ik zie dat bijvoorbeeld de kosten per deelnemer bij andere kringen van HNPF de laatste jaren stevig zijn gestegen.
Door de omvang van HNPF met meerdere aangesloten pensioenfondsen is het collectief groter en kunnen er daardoor betere afspraken worden gemaakt met externe partijen ten aanzien van de kosten. Het klopt dat de kosten de afgelopen jaren zijn gestegen. Dit is voor bijna alle pensioenuitvoerders het geval op dit moment en heeft te maken met de grote investeringen die moeten worden gedaan voor de overgang op het nieuwe pensioenstelsel. Na de overgang op het nieuwe stelsel zullen de kosten naar verwachting weer dalen.
- Wat is straks nog de formeel juridische band van de pensioenuitvoerder met de onderneming Wolters Kluwer? Kan de nieuwe uitvoerder straks nog enig beroep doen op de onderneming Wolters Kluwer in financieel ondersteunende zin? Zo niet, wat moet ik dan verstaan onder “het behoud van eigen identiteit” van de Wolters Kluwer deelnemers?
De formeel juridische band is dezelfde als nu, namelijk de uitvoeringsovereenkomst. Het pensioenfonds is een zelfstandige onafhankelijke stichting. Dit geldt zowel voor SPWKN als HNPF. De uitvoeringsovereenkomst met SPWKN wordt beëindigd en een nieuwe uitvoeringsovereenkomst met dezelfde afspraken wordt gesloten met HNPF. Een beroep doen op Wolters Kluwer in financiële zin kan nu ook alleen in overleg en in zeer uitzonderlijke situaties. Dit is niet te verwachten. Na de overgang op de nieuwe pensioenregeling (een premieovereenkomst) kan sowieso geen beroep meer worden gedaan op de werkgever. De eigen identiteit zit in het feit dat bij HNPF een eigen kring Pensioenkring Wolters Kluwer Nederland wordt ingericht (dus alleen voor (ex)-medewerkers van Wolters Kluwer). De communicatie kan plaatsvinden met het Wolters Kluwer logo en de financiële opzet kan afgestemd blijven worden op de eigen populatie.
- Hoeveel bedrijven nemen nu deel binnen HNPF? Hoe is het risico dat een kring niet 'verdrinkt' in het grote geheel?
HNPF heeft per 1 januari 2025 13 kringen. Daarvan zijn 11 single client en 2 kringen bevatten meerdere werkgevers. Het totale vermogen van HNPF bedraagt per 1 januari 2025 circa 9,5 miljard euro. Hiervan is ruim 1 miljard afkomstig van SPWKN. Binnen de collectiviteit van HNPF is kring Wolters Kluwer een van de grotere. Een eigen kring kent een eigen beleid, net als het eigen pensioenfonds nu. Er is dan ook geen vermenging met andere kringen. Andere kringen van vergelijkbare omvang zijn Randstad Groep, Arcadis, Sweco, OWASE en Xerox.
- Hoe zit het met de positie van Van Lanschot Kempen? Hoe borgen zij de belangen van de deelnemers en wat is de relatie tot HNPF?
Van Lanschot Kempen is de fiduciair manager van HNPF. Zij adviseren het bestuur van HNPF over het beleggingsbeleid en monitoren de uitvoering van dit beleid door de vermogensbeheerders. Het bestuur besluit over het beleggingsbeleid en richt zich daarbij volledig op het belang van de deelnemers. Op het moment dat HNPF niet tevreden is over de dienstverlening van Van Lanschot Kempen, kan het bestuur besluiten een andere partij te selecteren aan wie zij deze dienst uitbesteden. HNPF is volledig onafhankelijk. Het grootste deel van het vermogensbeheerder gaat één op één over. Daarbij wordt grotendeels gebruik gemaakt van passief beheer (tegen lage kosten). Alleen wanneer dit in het belang is van de deelnemers kan (op termijn) gekozen worden voor andere vermogensbeheerders.
Over het nieuwe pensioenstelsel
- Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor mij?
Sociale partners binnen Wolters Kluwer hebben gekozen voor de Flexibele Premieregeling (FPR). Het is de bedoeling dat deze nieuwe pensioenregeling op 1 januari 2027 ingaat. Deze nieuwe regeling wordt uitgevoerd door HNPF. Zij informeren je in de loop van 2026 samen met Wolters Kluwer over jouw persoonlijke situatie. Mocht je in de tussentijd algemene informatie zoeken over het nieuwe pensioenstelsel, dan verwijzen wij je naar onze pagina over het nieuwe pensioenstelsel.
- Er wordt melding gemaakt van de mogelijkheid om voor de groep gepensioneerden te kiezen voor een collectieve uitkeringsfase met één beleggingsprofiel ‘en een reserve om verlaging van de uitkering zoveel mogelijk te voorkomen.’ Kan een dergelijke reserve ook worden gebruikt voor indexering van de uitkering? Hoe is voor die groep in de nieuwe situatie - bij het vervallen van de huidige indexeringsregeling - de indexering geregeld?
Bij een collectieve uitkeringsfase wordt het pensioenvermogen van pensioengerechtigden nog steeds belegd (doorbeleggen). Het doel van doorbeleggen is het behalen van een hoger rendement. Dit hogere rendement wordt gebruikt om de uitkeringen te verhogen (indexeren). De reserve is hier niet voor bedoeld. De reserve wordt ingezet om verlaging van pensioenuitkeringen zo veel mogelijk te voorkomen. Alleen wanneer de reserve (in zeer gunstige omstandigheden) te groot wordt, wordt deze ook gebruikt om ingegane pensioenen te verhogen.
- Is het straks uitsluitend aan de nieuwe uitvoerder om met de huidige deelnemers te communiceren over de hoogte van en de regelingen met betrekking tot de uitkering na 1 januari 2027? Wat is/blijft de rol van het belanghebbenden orgaan gedurende het overgangsjaar 2025 en de jaren daarna?
Communicatie over de nieuwe regeling vindt inderdaad plaats vanuit de nieuwe uitvoerder (HNPF). Het belanghebbendenorgaan kijkt mee met het beleid dat het bestuur voert. Dit geldt zowel voor keuze rondom het verdelen van het vermogen, maar ook over de communicatie en de financiële opzet (het beleggingsbeleid) van de regeling. Het belanghebbendenorgaan is een wettelijk verplicht vast orgaan dat zowel in 2025 als in de jaren erna betrokken blijft. De leden van het belanghebbendenorgaan zijn vertegenwoordigers namens de aangesloten werkgever, de (gewezen) deelnemers en de pensioengerechtigden. Hierover volgt in het najaar nadere informatie.