Pensioenschijf van vijf tool voor financiële planning

De Pensioenschijf-van-vijf helpt je om je inkomsten en uitgaven na je pensioen op een rij te zetten. Zo krijg je in vijf stappen een indicatie of je inkomsten straks voldoende zijn om je uitgaven te betalen. 
 

Uw werkgever vindt pensioen erg belangrijk en betaalt in 2022 16% (en een extra bijdrage van 4%) pensioenpremie van uw pensioengrondslag, daarnaast betaalt u zelf 8%. Pensioen is een kostbare en waardevolle arbeidsvoorwaarde. Wolters Kluwer Nederland heeft een overeenkomst gesloten met Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland, die de pensioenregeling uitvoert. Maar dat betekent niet dat u zelf niets hoeft te doen. U bent en blijft namelijk zelf verantwoordelijk voor het inzicht in en het handelingsperspectief met betrekking tot uw eigen pensioensituatie. 

Als u met pensioen gaat, kunt u uit vijf verschillende bronnen of schijven inkomen krijgen: AOW, pensioen opgebouwd via uw werkgever(s), lijfrentes of bankspaartegoeden, eigen vermogen en werk. Maar komt u er straks mee uit? Het is belangrijk om tijdig een goed inzicht te krijgen in uw geldzaken na pensionering. Hoe eerder u dat inzicht heeft, hoe groter de mogelijkheden zijn om (als dat nodig mocht blijken) bij te sturen.

U kunt hiervoor gebruik maken van de “Pensioenschijf-van-vijf” van het Nibud, die volgens ons een goed en volledig inzicht geeft in uw inkomen en uitgaven na pensionering.

Met de tool kunt u de maandelijkse inkomsten van de vijf schijven vaststellen. U krijgt dan een indicatie van uw besteedbaar maandinkomen na uw pensioen. Ook de uitgaven die u kunt verwachten kunt u met de tool berekenen. Zo ziet u in één oogopslag of u straks voldoende inkomen heeft om alle uitgaven te kunnen betalen. 

Vul daarom de rekentool “Pensioenschijf-van-vijf” zo snel mogelijk in! Gaat u de Pensioenschijf-van-vijf invullen? Zo kunt u zich goed voorbereiden:

  • Verzamel de gegevens over uw werknemerspensioen via mijnpensioenoverzicht.nl, of de Uniforme Pensioen Overzichten (UPO’s) die u van uw huidige en vroegere pensioenfonds(en) ontvangt.
  • Verzamel de informatie over uw lijfrente, vermogen en spaarrekeningen.
  • Verzamel gegevens over uw hypotheek.

De medewerkers van het pensioenbureau zijn ook graag bereid om u te helpen bij het invullen van de tool. Maak hiervoor een afspraak via pensioenfonds@wolterskluwer.com of bel 0570-648081.

Hoewel SPWKN haar website met de grootst mogelijke zorgvuldigheid heeft samengesteld, aanvaardt het fonds geen aansprakelijkheid voor onjuistheid en/of onvolledigheid van de informatie op de website en het gebruik en interpretatie daarvan.

Contact

Postbus 23
7400 GA  Deventer
Nederland

Tel. 0570-648081
pensioenfonds@wolterskluwer.com
www.pensioen-wk.nl